Blogopmaak

Nieuw in Mechelen: ambachtelijke bieren van huisbrouwerij Karrelees

Annelies Roosen • dec. 23, 2021

Persbericht

Leestenaar Walter Verbruggen is gestart met de verkoop van zijn eigen, huisgebrouwen bieren. In het gamma zitten verschillende soorten blond bier, een tripel en een donker bier, allemaal bieren van hoge gisting en met hergisting op de fles. De naam Karrelees is een verwijzing naar de oorsprong van het dorp Leest. Vanaf het voorjaar van 2022 biedt huisbrouwerij Karrelees ook workshops aan én opent er een gezellig brouwerijcafé. 

Decennialang heeft hij naar dit moment toegeleefd en nu is het eindelijk zover. Walter Verbruggen (61) maakte zijn eerste bieren al in 1985. Daarna volgde hij een brouwersopleiding aan het CVO COOVI in Anderlecht. Thuis, op de bovenverdieping van zijn garage in de Grote Heide, plaatste hij een bescheiden brouwinstallatie waarmee hij naar hartenlust kon experimenteren. Overdag werkte hij gewoon bij Belgacom, later Proximus, maar weekends en vakanties stonden in het teken van zijn passie: het brouwen en proeven van homemade bieren. Vrienden en familie genoten mee.


Slow food

In januari 2020 ging hij met pensioen en richtte hij huisbrouwerij Karrelees op. Hij verfijnde zijn brouwinstallatie in de garage met bijhorend proeflokaal/cafeetje. Door corona liepen de aanpassingen wat vertraging op, een zware dobber, maar Walter zette door en in de zomer van ’21 was het eindelijk zover: de eerste brouwsels gingen in de nieuwe ketels. Een droom kwam uit!


“Brouwen is zoals koken, maar dan veel technischer. Het is een goeie mix tussen denken en doen en je kan er heel creatief mee zijn”, zegt hij. “Een groot verschil met andere, grote brouwerijen is de brouwtijd. Wij maken ‘slow food’. Dat wil zeggen dat we het brouwproces niet gaan versnellen of forceren om zo een grotere massa te kunnen produceren. We geven het bier de tijd om op een natuurlijke manier te rijpen. Dat duurt veel langer en maakt dat we minder kunnen produceren, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van het bier evolueert. En dat proef je.”


Samenwerking met lokale handelaars

De huisbieren van huisbrouwerij Karrelees zijn sinds begin december te koop in flessen van 75 cl via de webshop, bij Hoevewinkel ’t Hertsveld in Leest en Proxy Delhaize in Leest. “We hebben er heel bewust voor gekozen om lokaal op te starten. Leest is onze bakermat en we wilden de Leestenaar dan ook als eerste de kans geven om kennis te maken. We kregen al heel wat positieve reacties en staan zeker open voor nieuwe ideeën en partnerschappen in het Mechelse”, aldus Walter Verbruggen.


In het gamma zitten momenteel zes bieren, waaronder vier blondes (€4,60/fles 75 cl): Karrelees Blond Mosaic, Blond Cascade, Blond Citra en Blond Centennial. De subnaam verwijst telkens naar de aromahop die gebruikt wordt. Verder is er nog de Karrelees Tripel en de Karrelees Donker (€4,80/fles 75 cl). Een vijfde en een zesde blonde zijn onderweg (Blond Amarillo en Blond Simcoe) (€4,60/fles 75 cl) alsook een exclusief fruitbier (Vintage Zwarte bes) (€10). Dat brengt het totaal aantal Karrelees-bieren op negen vanaf januari.


Speciaal voor de eindejaarsfeesten biedt huisbrouwerij Karrelees ook geschenkpakketten aan (€19,95/pakket). In deze stevige, kartonnen draagdoos zitten drie flessen van 75 cl die de moeite waard zijn om te ontdekken: een Karrelees Blond, Tripel en Donker. Wie dus nog geen cadeau-inspiratie heeft voor kerst en nieuw en dit nieuwe streekproduct genegen is, kan terecht in onze online shop of bij één van de twee Karrelees-verkooppunten in Leest.


Steun van familie

Huisbrouwerij Karrelees kan gezien worden als een familiebedrijfje. Zaakvoerder Walter krijgt bij de uitvoering van zijn plannen de onvoorwaardelijke steun en hulp van zijn gezins- en andere familieleden.


Eerder dit jaar besloot schoondochter Annelies Roosen (29) om zich ook professioneel en meerdere dagen per week te engageren voor de brouwerij. Haar halftijdse job bij Stad Mechelen combineert ze nu onder meer met het werk voor Karrelees, waarbij ze zich vooral op de marketing concentreert, maar ook helpt bij allerhande taken. Binnenkort zal ze op vrijdag ook het cafeetje bij haar schoonouders in de Grote Heide openhouden, uiteraard in samenwerking met de andere familieleden.


“De opening van het café is voorzien tegen de lente, daar kijk ik enorm naar uit!” zegt Annelies. “Want ons verhaal is meer dan bierbrouwen en verkopen alleen. Ook het sociale en educatieve luik zijn erg belangrijk. Daarom gaan we bijvoorbeeld ook workshops organiseren en kunnen mensen bij ons hun eigen bieren laten maken. Zelf wil ik ook nog veel meer bijleren. De ondernemerswereld is redelijk nieuw voor mij, maar ik heb de smaak wel te pakken.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hieronder je contactgegevens in en ontvang geregeld updates in je mailbox.

Neem contact met ons op

Volg ons

Volg ons op Facebook, Instagram en Untappd om op de hoogte te blijven van nieuwe bieren, aanbiedingen, openingsuren en meer.

door Annelies Roosen 13 dec., 2023
Nieuwsbrief
12 okt., 2023
Nieuwsbrief
door Annelies Roosen 07 jun., 2023
Nieuwsbrief
door Annelies Roosen 02 apr., 2023
Nieuwsbrief
door Annelies Roosen 11 nov., 2022
Nieuwsbrief
Share by: